Sfinții Arhangheli - ocrotitorii noștri

Viața parohiei Noiembrie 12, 2012

          În fiecare an, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, chemă credincioșii tîrg-nemțeni să urce dealul bisericii închinată lor și să-i cinstească cum se cuvine.  Credincioșii parohiei noastre pregătesc biserica în haină de sărbătoare gata să primească oaspeți de seamă. În acest an, în seara zilei de 7 noiembrie, biserica din „Pometea” a devenit neîncăpătoare, căci mulți credincioși au venit să se roage pentru mijlocirea căpeteniilor îngerilor în fața Tronului Prea Sfintei Treimi!

          De asemenea s-a adunat un sobor impresionant de preoți pentru a oficia slujba Vecerniei mari unită cu Litia. Soborul preoților (în număr de 19) a fost condus de către Preacucernicul Părinte Consilier Mihai Vizitiu, iar răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți teologi, cărora li s-a alăturat și dirijorul corului „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane din Iași, domnul Mirel Nechita, care de altfel este și fondatorul corului mixt al bisericii „Sfinții Voievozi”, cor care astăzi este dirijat de cântărețul bisericii - teologul Adrian Tănasă. Cuvântul de învățătură fiind rostit de către Preacucernicul Părinte Director Ioan Mihoc. Preacucernicia sa a subliniat importanța pe care îngerii o au în viața noastră, plecând de la etimologia cuvântului „angelos” care înseamnă vestitor sau trimis, iar „arhangelos” înseamnă cel ce este deasupra îngerilor, deci îngerii sunt cei care ne vestesc voia lui Dumnezeu. Apoi, citându-l pe Dionisie Areopagitul, Părintele Director, ne pune în față clasificarea îngerilor în nouă cete, structurate în trei Triade, direct proporțional cu apropierea lor fața de Tronul lui Dumnezeu și anume: cei mai apropiați de Dumnezeu sunt Serafimii, Heruvimii și Tronurile sau Scaunele, apoi cei din a doua Triadă: Puterile, Domniile și Stăpâniile, iar cea de-a treia Triadă, care este și cea mai apropiată de oameni, este formată din Începătorii, Arhangheli și Îngerii. În continuare Părintele a îndreptat atenția credincioșilor prezenți, către importanța Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil în viața noastră așa cum reiese din Acatistul închinat lor, spunând că Sfântul Mihail este slujitor și împlinitor al legii celei dumnezeiești revelată în Sfânta Scriptură a Vechiului și a Noului Testament, iar Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care aduce veștile cele bune, fiind numit în acatistul său „înger al darului”. Părintele Ioan Mihoc a concluzionat cuvântul său îndemnându-ne să învățăm să ascultăm cuvintele îngerilor și să le împlinim, așa cum îndeamnă și Sfântul Arhanghel Mihail: „să luăm aminte!” - „să luam aminte la voia lui Dumnezeu care trebuie să lucreze în viața noastră, Amin!”

          Apoi a urmat tradiționala agapă creștină, la care au fost invitați toți oaspeții noștri, trăindu-se astfel momente de bucurie ale comuniunii autentice prilejuite de sărbătoarea închinată ocrotitorilor noștri - Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil!

          A doua zi, s-a oficiat, începând cu ora 07.00, slujba Miezonopticii, Utrenia, Acatistul Sfinților Arhangheli, Sfânta Liturghie și pomenirea tuturor ctitorilor bisericii noastre. Slujba a fost urmată din nou de o agapă creștină, în sala „Sfântul Dimitrie” a parohiei noastre, masă care a fost oferită, în special, celor necăjiți și sărmani, credincioșii bisericii noastre dorind astfel, să atingă și dimensiunea milosteniei prilejuită de sărbătoarea Sfinților Arhangheli.